22. tammikuuta 2016

Perunapizza


Varmaan aika monelle opiskelijalle on niin tuttua se, että välillä kaapit vaan kaikuvat tyhjyyttään eikä edes kaurahiutaleita ole paketin pohjalla. Tää on sellanen resepti, että eipä tarvi hirveesti olla kaapissa sisältöä, nimittäin ainakin mulla on melkein aina kaapin perukoilla jauhoja ja hiivaa sekä perunoita. Suolaa ja pippuria nyt ei varmaan edes tarvi erikseen mainita, vakiokamaahan nekin. Näiden lisäksi tarvitaan jotakin hapanmaitotuotetta, joka voi olla vaikka smetanaa tai ranskankermaa.

Ja ainakin mun makuun tällä kombolla tulee tosi simppeli mutta ah-niin-hyvä perunapizza. Itse tosin vetäsin puolikkaan pizzan kerralla, enkä kyllä suosittele sitä kellekään - perunat ja hiivataikina pistää mahan ainakin mulla sairaan kipeeksi. Sen sijaan vähän pienempi pala pizzaa jonkin ihanan salaatin kyljessä on tosi bueno, iso peukku!

Jos tätä haluaa tuunata asteen herkummaksi, kannattaa pizzaa höystää esimerkiksi herkullisilla pinjansiemenillä, vuohenjuustolla, valko- tai vaikka punasipulilla, rucolalla... Ihan millä vain!


Tarvitset:
3 dl vettä
1 tl suolaa
1/2 pss kuivahiivaa
n. 7-9 dl vehnäjauhoja
loraus oliiviöljyä

pinnalle:
muutama lusikallinen/puoli prk ranskankermaa / smetanaa / kermaviiliä
n. 2-4 raakaa perunaa
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
rosmariinia


1. Taikina: Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja lisää siihen suola.
2. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään vehnäjauhoja ja lisää sekoittaen veden joukkoon.
3. Lisää nesteeseen pikkuhiljaa vehnäjauhoja. Alusta taikina. Lisää jauhoja, kunnes taikina ei tartu sormiin. Lorauta vähän oliiviöljyä. Laita kohoamaan täytteen teon ajaksi.
4. Pinnalle: Kuori ja pese perunat. Höylää perunasta esimerkiksi juustohöylällä sliceja.
5. Painele pizzapohja pellille leivinpaperille. Lusikoi haluamasi verran ranskankermaa/smetanaa/kermaviiliä. Lado sitten perunaslicet ja pirskottele päälle oliiviöljyä sekä rouhi suolaa ja pippuria. Ripottele vielä rosmariinia (mulla kuivattua). Paista pizzaa uunissa 225°C noin 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä.


©2016 • Taikakaulin

4. tammikuuta 2016

Kullanrapeaa vuohenjuustoa uunijuurespedillä


Uutena vuotena istuttiin iltaa lukiokavereiden kanssa, ja minä ja Pihlis vastasimme tuttuun tapaan ruokapuolesta. Tällä kertaa pannun ja uunin kautta lautasille päätyivät marinoidut uunijuurekset sekä rapeaksi paistetut vuohenjuustosiivut. Pakko sanoa, että oli kyllä ihan tosi hyvää. Pihlis pyöräytti kylkeen vielä kalkkuna-briesalaatin, niin kyllä kelpasi naatiskella!

Pitemmittä jaaritteluitta lätkäsen reseptin esille, ja sitä ennen haluan pikaisesti toivottaa maukasta uutta vuotta ihan jokaiselle!


Tarvitset: (noin 6 hlö, suluissa meidän käytttämät suunnilleen-määrät)
bataattia (n. 800g)
porkkanaa (n. 800g)
punajuurta (n. 500g)
valkosipulinkynsiä (4 kpl)
punasipulia (1 kpl)
oliiviöljyä
hunajaa
suolaa
pippuria
basilikaa
oreganoa jne.

isoa vuohenjuustoa (1 pötkö)


1. Kuori juurekset ja huuhtele. Kuori myös sipulit. Leikkaa kaikki paloiksi, punasipulinkin voi jättää isommiksi lohkoiksi. Heitä kaikki uunivuokaan ja lorota oliiviöljyä sekä hunajaa päälle. Mausta ainakin suolalla ja pippurilla, mutta lisää halutessasi mitä vain mausteita. Sekoita juureksia niin, että oliiviöljy, hunaja ja mausteet sekoittuvat kunnolla. Paista 200°C uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes juurekset ovat mukavan kypsiä mutta ei kuitenkaan ihan läpilössöjä.
2. Leikkaa vuohenjuusto siivuiksi. Laita paistinpannulle tai -kasarille rypsiöljyä ja kuumenna todella kuumaksi. Paista vuohenjuustosiivut tulikuumalla pannulla molemmin puolin - tähän menee noin 5-10 minuuttia riippuen pannun kuumuudesta. Ready!

 

Oltiin muutaman kaverin kanssa joulun alla Oslossa ja siellä söimme Pihliksen kanssa yhtenä iltana juuri vuohenjuustoa uunijuurespedillä. Ja koska se vain oli niin törkeän hyvää, oli meidän suorastaan pakko valmistaa oma versiomme uutena vuotena - eikä mennyt sitten yhtään metsään!


©2016 • Taikakaulin