30. huhtikuuta 2011

Serpentiinidonitsit


Viime aikoina olen lukenut aika paljon erilaisia leivontablogeja ja tosi moni kuvittelee donitsin ja munkin olevan sama asia. Istuessani pari päivää sitten bussissa aloin pohtimaan niiden eroja. Ja sitten tuli se ahaa-elämys: munkki on uppopaistettu pulla ja donitsi on enemmän kakkumaisempi, pikataikinasta tehty leivonnainen. Tosiaankin munkkeja valmistetaan prikulleen samalla ohjeella kuin tavallisia pullia. Tulee hiivaa ja sen sellasta. Donitsitaikina muistuttaa "raakana" hieman pullataikinaa, mutta on enemmän repeilevää ja ihan eri makuista. Donitsitaikinaa ei tarvitse kohottaa, koska ollessaan pikataikina leivinjauhe hoitaa homman paiston aikana. Kuorrutusta mietin pitkään! Olen niin kyllästynyt niihin vesi-tomusokeri -äglötyksiin, etten sellaista viitsinyt ruveta värkkäämään. Suklaaganacheen ei meillä ollut kermaa yhtään ylimääräistä, joten päätin dipata donitsit suoraan suklaaseen. Ja oli hyvä valinta! Suklaan oikeudet pääsevät siinä esiin : )


Supermakeaa vappua kaikille!


Tarvitset:

1 dl sokeria
2 kananmunaa
1 1/2 dl kermaa (minulla puolet vispi-, puolet kuohukermaa)
( 1 tl kardemummaa )
4 jättimäistä tl vaniljasokeria
3 tl leivinauhetta
n. 6-7 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
65 g voita / margariinia


uppopaistamiseen:

rypsiöljyä

koristeluun:

taloussokeria
taloussuklaata (eli tummaaaaa)
valkosuklaata
Candy Melts -vihreitä nappeja (tai värjää itse valkosuklaa värilliseksi)


1. Vatkaa sokeri ja kananmunat vaahdoksi. Lisää osa kermasta (noin 1/2).
2. Sekoita kaikki kuivat aineet erillisessä kulhossa sekaisin ja lisää vaahdon sekaan  käännellen vispilällä. Sekoittele vielä loput kermat sekaan. Sulata rasva ja lisää taikinaan kädellä vaivaten. Jos taikina tuntuu ihan löysältä, voit lisätä varovaisella kädellä vehnäjauhoja.

Taikina valmis, kun muotoillessa ei tartu käsiin ja muotoutuu.

3. Muotoile taikinaköntistä pallo ja paina sormella reikä lävitse. Venytä aukkoa, sillä se kutistuu uppopaistossa.


4. Kuumenna öljy kattilassa. Paista donitsit öljyssä ja nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

Ennen paistoa ja sen jälkeen : )
5. Pyörittelen donitsit sokerissa tai sulata tumma suklaa ja dippaa siinä. Voit sulattaa valkosuklaata sekä Candy Melts -nappeja ja laittaa ne pakastuspussiin, leikata kulmaan kolon ja pursottaa serpentiiniä suklaassa dipattujen donitsien päälle.



VINKKI Mausta donitsitaikina yhden appelsiinin tai sitruunan kuorella. Raasta kohdan 1. vaahdon sekaan. Voit laittaa myös triplasti enemmän vaniljasokeria saadaksesi vaniljadonitseja.

Muistathan öljyä kuumentaessasi pitää kannen vieressä, jolla tukahdutat mahdollisesti syttyneen rasvapalon. Vedellä ei ikinä saa edes yrittää sammuttaa öljyä!

Peeäs Paistoöljyn menekki ei ole hirmuinen. Monissa resepteissä lukee että öljyä tarvittaisiin 1 L - 1 1/2 L, mutta ihan turhuutta noin paljon sitä läträtä. Sen verran riittää, että donitsi juuri ja juuri on kokonaan öljyn alla. Todellisuudessa kun donitsin laskee öljyyn, se rupeaa heti kypsymään ja öljy kuplimaan donitsin ympärillä, varmasti kypsyy koko donitsi.

Ja vielä... Mulla jäi jokunen donitsi sisältä raa'aksi, eli kannattaa vähän vahtia sitä öljyn kuumenemista. Jos se on liian viileää, leivonnainen imee itseensä rasvaa. Öljyn ollessa taas liian kuumaa leivonnainen kypsyy vain pinnalta ja palaa, ja sisus jää raa'aksi.


©2011 • Taikakaulin

2 kommenttia:

Tuta kirjoitti...

Nam, herkullisia donitseja:)

Krike kirjoitti...

Kiitos Tuta : )